Pyszne wytrawne muffiny. Idealne na drugie śniadanie do pracy, na piknik czy też jako przekąska w podróży. Smaczne zarówno na ciepło czy zimno. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z programu Okrasa łamie przepisy.
Polecam!
Składniki:
280 g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka cukru
100 g suszonych pomidorów
100 ml zalewy z suszonych pomidorów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g sera żółtego
150 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
50 ml mleka
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać starty na tarce ser, szynkę i drobno pokrojone suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wymieszać.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać 100 ml oleju z zalewy suszonych
pomidorów, cały czas ubijać. Dodać mleko nadal ubijać.
Masę jajeczną wlać do miski z mąką,
dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na końcu dodać drobno posiekany tymianek.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami, następnie rozkładamy ciasto.
Babeczki pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
(´∀`)♡ Ania
świetny pomysł na niesłone muffiny :-)
OdpowiedzUsuńbardo chętnie spakowałabym je ze sobą do szkoły :) pychotka!
OdpowiedzUsuńPyszna alternatywa do kanapek. Polecam wypróbować :)
Usuń