wtorek, 25 listopada 2014

Kurczak z dynią po japońsku

Na ile jest to oryginalny przepis kuchni japońskiej, a na ile zaadoptowany pojęcia nie mam. Przepis dostałam od koleżanki, która z kolei ma go od znajomej japonki. Niezależnie z jakiej kuchni by nie pochodził jest genialny i smakuje ze wszystkim, makaronem, ryżem czy bagietką. Wart wypróbowania! :)

Składniki:
800 g kurczaka (mięso z nóg)
30 g oleju
½ dyni (małej np. hokkaido)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 mały kawałek imbiru
20 g masła
2 łyżeczki soli
pieprz
100 ml śmietany kremówki
100 ml ciepłej wody
liście mięty
bagietka/makaron.ryż


Wykonanie:

Kurczaka, dynię, cebulę pokroić w grubą kostkę. Imbir i czosnek na małe części.
Na patelnię wrzucić masło, czosnek i imbir i cebule. delikatnie podsmażyć.
Kurczaka grillować następnie wrzucić na patelnię, przyprawić solą i pieprzem, dodać dynię.
Dodać wodę i powoli gotować 20 min. dopóki dynia nie zmięknie. Następnie dodać śmietanę. Chwilę pogotować. dekorować miętą.






)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz