niedziela, 23 listopada 2014

Gyudon

Typowe danie kuchni japońskiej. Duszona w sosie sojowym z dodatkami wołowina z dużą ilością cebuli. Coś pysznego!  Jedno z moich ulubionych dań, niezawodne i zawsze robi furorę na imprezach. 

Składniki:
500 g cebuli
200 ml białego wina
100 ml wody
500 g cienko pokrojonej wołowiny (prawie przezroczyste plasterki)
150 ml sosu sojowego
150 ml mirinu
3 łyżki cukru
600 g ugotowanego ryżu

Wykonanie:
Cebulę przekroić na pół, a następnie na półksiężyce o szerokości 1 cm.
Na patelni podgrzać wodę i wino. Dodać wołowinę, od czasu do czasu mieszając, zbierać burzyny. Dodać sos sojowy, mirin, cukier. Przykryć patelnię folią aluminiową . Mieszać co parę minut. Zdjąć folię, dodać cebulę i zamieszać. Gotować do momentu, aż cebula będzie szklista i miękka.
Podawać ryż z mięsem na wierzchu - w małych miseczkach.



Przepis pochodzi z książki Harumi's Japanese Cooking

)Ania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz