niedziela, 9 listopada 2014

Curry z kurczakiem wg. Okrasy

Zapraszam na przepyszne curry z kurczakiem, bakłażanem cukinią oraz jabłkami.
Przepis pochodzi z kuchni lidla z mała modyfikacją o składniki, których nie lubię :)

Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 jabłka
1 bakłażan
2 cukinie
2 cebule
1 puszka mleka kokosowego
3 g ziaren kolendry
2 łyżeczki miodu kremowego
oliwa z oliwek
sól
5 g curry
mielony biały pieprz
1 limonka, sparzona i wyszorowana
3 drobno posiekane ząbki czosnku
20 g świeżego imbiru, obranego i posiekanego
szczypta mielonej ostrej papryki

Wykonanie:

Piersi kurczaka pokroić w kostkę.
Do miski wrzucić 5 g posiekanego imbiru, część przygotowanej przyprawy curry, 1 posiekany ząbek czosnku, paprykę ostrą w proszku oraz niewielką ilość oliwy z oliwek. Mięso obtoczyć dokładnie w marynacie i odstawić do lodówki na około ok. 20 minut.
 Bakłażana oraz cukinię pokroić w grubą kostkę doprawić mielonym białym pieprzem i smażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na brązowy kolor, pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku oraz 5 g posiekanego imbiru, całość wymieszać, smażyć jeszcze przez chwilę i odstawić na talerz.
Kolendrę w ziarnach utrzeć w moździerzu razem z curry. Dodać niewielką ilość skórki z limonki, odrobinę ostrej czerwonej papryki, 5 g imbiru i pozostałą ilość czosnku. Dodać odrobinę oliwy, całość utrzeć do uzyskania konsystencji pasty.
Piersi kurczaka wyjąć z marynaty, usmażyć, dodać w połowie smażenia cebulę. Dodać pastę z moździerza, całość dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku, mielonym białym pieprzem oraz pozostałym imbirem, wymieszać. Dodać jabłka, chwilę smażyć, następnie dodać mleko kokosowe. Dusić około 10 min, pod koniec wrzucić miód oraz sok z 1/2 limonki. Chwilę jeszcze gotować. Podawać z ryżem.
Smacznego!


)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz