piątek, 7 listopada 2014

Domowe łazanki

Nie wyobrażam sobie zupy pomidorowej bez domowych łazanek. Więc zanim podzielę się moim przepisem na najlepszą pod słońcem (dla mnie) zupę pomidorową, najpierw zamieszczę przepis na łazanki. Żaden kupny makaron, nie zastąpi domowego...


Składniki:
300 g mąki
3 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w środku mąki dziurkę, wrzucić jajka, całość posolić.
Mąkę z jajkami posiekać, następnie zacząć wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne oraz świecące.
Dać ciastu chwile odpocząć - ok. 10 min.
Podzielić ciasto na części. Stolnice posypać mąką, ciasto rozwałkować bardzo cienko, pociąć na ok  cm paski. kroić po skosie w trójkąty. Makaron użyć od razu lub wykładać makaron na czysty ręcznik kuchenny, oprószyć mąką, co jakiś czas zamieszać. Wysuszyć makaron. Przechowywać najlepiej w papierowej torebce od mąki.




)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz