Kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym z bezą orzechową pośrodku... prawdziwe niebo w gębie, a że przepis pochodzi z książki z ciastami Siostry Anieli określenie niebiańskie jest jak najbardziej uzasadnione :)
Biszkopt:
7 jaj
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać.
Piec w temp. 180°C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
Ciasto orzechowe:
25 dag włoskich orzechów
5 białek
20 dag cukru kryształu
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.
Piec w temp. 180°C przez 30-40 min.
Krem budyniowy:
1/2 l mleka,
1 cukier waniliowy,
5 żółtek,
20 dag cukru,
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny.
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować
z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie placka:
I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część).
Na wierzch polewa kakaowa.
(´∀`)♡ Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz