sobota, 22 listopada 2014

Marysienka

Kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym z bezą orzechową pośrodku... prawdziwe niebo w gębie, a że przepis pochodzi z książki z ciastami Siostry Anieli określenie niebiańskie jest jak najbardziej uzasadnione :)

Biszkopt: 
7 jaj 
1 szklanka cukru 
2 pełne łyżki sypkiego kakao 
5 pełnych łyżek mąki pszennej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.  

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. 
Piec w temp. 180°C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części. 

Ciasto orzechowe: 
25 dag włoskich orzechów 
5 białek 
20 dag cukru kryształu 
1 1/2 łyżki miodu 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki pszennej 

Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. 
Piec w temp. 180°C przez 30-40 min. 


Krem budyniowy: 
1/2 l mleka, 
1 cukier waniliowy, 
5 żółtek, 
20 dag cukru, 
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
1 kostka margaryny. 

Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować 
z tego budyńUtrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń. 

Przełożenie placka: 
I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). 
Na wierzch polewa kakaowa.





)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz