sobota, 15 listopada 2014

Muffiny z serem, szynką i suszonymi pomidorami


Pyszne wytrawne muffiny. Idealne na drugie śniadanie do pracy, na piknik czy też jako przekąska w podróży. Smaczne zarówno na ciepło czy zimno. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z programu Okrasa łamie przepisy.
Polecam!

Składniki:
 280 g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka cukru
100 g suszonych pomidorów
100 ml zalewy z suszonych pomidorów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g sera żółtego
150 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
50 ml mleka
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz, olej 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać starty na tarce ser, szynkę i drobno pokrojone suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wymieszać.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać 100 ml oleju z zalewy suszonych pomidorów, cały czas ubijać. Dodać mleko nadal ubijać.
Masę jajeczną wlać do miski z mąką, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na końcu dodać drobno posiekany tymianek. 
Formę do muffinów wykładamy papilotkami, następnie rozkładamy ciasto.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.




)Ania


3 komentarze:

  1. świetny pomysł na niesłone muffiny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardo chętnie spakowałabym je ze sobą do szkoły :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna alternatywa do kanapek. Polecam wypróbować :)

      Usuń