niedziela, 2 lutego 2014

Smażony kurczak po japońsku

Szybki sposób na obiad. Kurczaka można zamarynować wcześniej. Idealnie smakuje z sałatką japońską (wersja bez wołowiny) jak i frytkami czy ryżem.

Składniki:
250 g mięsa z wyfiletowanych nóg kurczaka
2 - 3 ząbki czosnku
10 g imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sake lub mirinu
sól, pieprz
mąka ziemniaczana
cytryna

Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą ( posolić delikatnie, gdyż sos sojowy jest bardzo słony) i pieprzem. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połączyć z sosem sojowym i sake, wrzucić mięso, wymieszać. Marynować min. 0,5 godz. Następnie mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucać pojedyńcze kawałki na głęboki rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, odsączyć z tłuszczu, na talerzu skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!






)Ania




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz