wtorek, 28 stycznia 2014

Japońska sałatka

Coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pyszna zdrowa sałatka, która idealnie sprawdza się jako lekkie danie samodzielne lub dodatek do obiadu.
Polecam!

na zdjęciu wersja bez wołowiny, która idealnie pasuje jako dodatek do obiadu

Składniki:
sałata lodowa
ogórek zielony
1 duży por
orzeszki ziemne
100 - 150 g wołowiny 

Wykonanie:
Sałatę umyć, odsączyć porwać na małe kawałki. Wyłożyć na dnie miski lub dużego półmiska.
Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki, lekko doprawić, usmażyć. Wyłożyć na sałatę.
Ogórka obrać pokroić na cieniutkie plastry, wyłożyć na mięsko. Pora przekroić wzdłuż, pokroić w cienkie półksiężyce, wyłożyć na ogórka. Orzeszki posiekać. Posypać sałatkę. Wszystko polać sosem.

SOS:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki sake (można zastąpić mirin'em lub białym winem)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki oleju sezamowego

Wszystkie składniki wymieszać razem. Polać sałatę na 10 - 15 min przed podaniem.
Można również zamarynować ogórka i mięso w tym sosie, aby naszły smakiem i przed podaniem wyłożyć na sałatę.

Smacznego!
)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz