niedziela, 19 stycznia 2014

Makaron z kulkami mięsnymi i sosem serowym

Pyszne sycące danie dla miłośników makaronu. Przepis pochodzi z książki z Lidla pt. "Makaron zwykły, niezwykły i typowo włoski".
Rewelacyjny pomysł na sos.
Polecam!

Składniki:
350 g makaronu farfalle (ja użyłam makaron rurki)
300 g brokułu świeżego lub mrożonego
300 g marchewki
400 ml bulionu
200 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka ( w oryginale była cielęcina)
3 łyżki oleju
1 cebula
200 g mascarpone (dałam całe opakowanie 250g)
1 łyżka jasnego zagęstnika do sosów (dałam łyżkę mąki)
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Brokuły oraz marchew oczyścić. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę, brokuły podzielić na małe różyczki. Gotować warzywa 5-6 minut w bulionie na średnim ogniu pod przykryciem. Odcedzić, bulion zachować.
Mięso mielone doprawić, mokrymi dłońmi formować małe kulki. Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju, następnie wyjąć z tłuszczu. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i poddusić na oleju pozostałym ze smażenia kulek. Odmierzyć 250 ml bulionu, wymieszać z mascarpone oraz zagęstnikiem, następnie dodać do cebuli. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Warzywa oraz mięso dodać do sosu. Podgrzać.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, polać sosem.




Smacznego!
)Ania



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz