środa, 29 stycznia 2014

Pączki babuni Ani

Smak dzieciństwa :) wypróbowałam wiele przepisów, jednak ciągle powracam do tego.
Pyszne, puszyste, słodkie, wypełnione powidłami i obtoczone w cukrze.

Składniki:
1 kg mąki
1 kostka drożdży
2 szklanki mleka
10 dkg cukru
szczypta soli
10 dkg margaryny
10 dkg masła
7 żółtek
1 całe jajko
1 kieliszek spirytusu

powidła do nadziania pączków
olej do smażenia
cukier kryształ do obtoczenia

Wykonanie:
Z 1 szklanki mleka, drożdży, odrobiny cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W dużej misce żółtka ubić z jajkiem i cukrem, dodać pozostałe mleko , a następnie zaczyn, wymieszać. Stopniowo dodawać wcześniej przesianą mąkę. Cały czas ubijać, dodać rozpuszczone masło wraz z margaryną (przestudzone). Na końcu kieliszek spirytusu. Ubijać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i pojawią się "pęcherze". Posypać lekko mąką, przykryć ręcznikiem, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 1 godz. - 1 i 1/2 godz.
Stolnice wysypać delikatnie mąką, łyżką nabrać kawałek ciasta, rozciągnąć lekko w dłoniach na środek wyłożyć powidła, zlepić i uformować delikatnie w rękach kulkę. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Na rozgrzany wcześniej tłuszcz wrzucać pączki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na głęboki talerz wysypać cukier kryształ. Gorące pączki obtaczać w cukrze.
Smacznego!





)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz