Polecam zrobić na niedzielny obiad.
Składniki:
1 kostka drożdży
4 łyżki cukru
3 żółtka
1 łyżka masła
0,5 -0,7 litra mleka
1 kg mąki
szczypta soli
Wykonanie:
W garnku rozrabiamy kostkę drożdży, dodając 2 łyżki
cukru, zalewamy letnim mlekiem (0,5 szklanki) i wsypujemy odrobinę mąki - odstawiamy garnek w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy 1 kg mąki (o temp.
pokojowej) wbijamy 3 żółtka od jajek, wsypujemy szczyptę soli i 2 łyżki stołowe
cukru, po czym zalewamy letnim mlekiem (1/2 litra podgrzanego mleka z
roztopioną 1 łyżką stołową masła) na końcu dodajemy wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto tak, aby powstały pęcherzyki
powietrza.
Ciasto lekko prószymy mąką i nakrywamy lnianym
ręcznikiem a następnie odstawiamy miskę z masą do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
( lub do ciepłej wody)
Po wyrośnięciu ciasta łyżką stołową rzucamy kawałki
ciasta na lekko poprószoną stolnicę i formujemy kluski (taką ilość klusek, jaka
jednorazowo może nam się zmieścić na garnku do parowania.)
Uformowane kluski odstawiamy do wyrośnięcia ( tyle
czasu ile parują się kluski z jednej porcji:
małe - 7 minut; średnie – 9 minut;
duże -12 minut
Kluski układamy na sitku bądź tetrze rozłożonej na
wysokim garnku w którym jest 1/3 wrzącej wody i przykrywamy odpowiedniej
wielkości miską i parujemy.
Smacznego!
(´∀`)♡ Ania
wyglądają apetycznie!! chyba wiem co dzisiaj będzie na obiad ;)
OdpowiedzUsuń