czwartek, 16 stycznia 2014

Kluski parowane

Przepis pochodzi od mojej koleżanki z pracy. Najlepsze kluski na świecie :)
Polecam zrobić na niedzielny obiad.

Składniki:
1 kostka drożdży
4 łyżki cukru
3 żółtka
1 łyżka masła
0,5 -0,7 litra mleka
1 kg mąki
szczypta soli

Wykonanie:
W garnku  rozrabiamy kostkę drożdży, dodając 2 łyżki cukru, zalewamy letnim mlekiem (0,5 szklanki) i wsypujemy odrobinę mąki - odstawiamy garnek w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy 1 kg mąki (o temp. pokojowej) wbijamy 3 żółtka od jajek, wsypujemy szczyptę soli i 2 łyżki stołowe cukru, po czym zalewamy letnim mlekiem (1/2 litra podgrzanego mleka z roztopioną 1 łyżką stołową masła) na końcu dodajemy wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto tak, aby powstały pęcherzyki powietrza.
Ciasto lekko prószymy mąką i nakrywamy lnianym ręcznikiem a następnie odstawiamy miskę z masą do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( lub do ciepłej wody)
Po wyrośnięciu ciasta łyżką stołową rzucamy kawałki ciasta na lekko poprószoną stolnicę i formujemy kluski (taką ilość klusek, jaka jednorazowo może nam się zmieścić na garnku do parowania.)
Uformowane kluski odstawiamy do wyrośnięcia ( tyle czasu ile parują się kluski z jednej porcji: 
małe - 7 minut; średnie – 9 minut; duże -12 minut        
Kluski układamy na sitku bądź tetrze rozłożonej na wysokim garnku w którym jest 1/3 wrzącej wody i przykrywamy odpowiedniej wielkości miską i parujemy.



Smacznego!
)Ania

1 komentarz:

  1. wyglądają apetycznie!! chyba wiem co dzisiaj będzie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń