wtorek, 31 grudnia 2013

Kurczak w sosie barbecue

Jeżeli jeszcze nie wiecie co przyrządzić w ostatniej chwili na Sylwestrową kolację,a posiadacie poniższe składniki to polecam poniższy przepis. Kurczak jest przepyszny, idealnie pasuje do podania z kuskusem, który też robi się ekspresowo lub bagietką. Zazwyczaj robię podwójną porcje sosu, gdyż cieszy się on wielkim powodzeniem.
Poniższy przepis posiadam od koleżanki, ale wiem, że ma go ona z internetu.
Polecam!

SKŁADNIKI:
odfiletowywane udka z kurczaka/ skrzydełka lub udka/pałki z kością
3 łyżki masła
1 kostka cebuli smażonej z knorra lub 1 łyżka cebuli granulowanej
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżki sosu Worcestershire
1 szklanka ketchupu
1/2 szklanki wody
2 łyżki musztardy

WYKONANIE:
Wszystkie składniki na sos zagotować.
Nagrzać piekarnik do 220 C.
Kurczaka umyć i osuszyć. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kurczaka. Zalać sosem i włożyć do piekarnika na minimum 50 min.

Smacznego!


)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz