Ciasto
Składniki:
8 jaj rozdzielonych
25 dag cukru pudru
1 cytryna – sok lub kwasek cytrynowy
25 dag mielonych orzechów
wanilia
3 łyżki tartej bułki
2 dag tłuszczu
2 dag tartej bułki do formy
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę,
dodać sok z cytryny lub kwasek. Ubić pianę z białek.
Wyłożyć na żółtka pianę, orzechy, tartą
bułkę – lekko wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy, piec w średnio
gorącym piekarniku ok. 40 minut.
Zimny przekroić na 2 krążki, przełożyć
masą orzechową i polukrować lub rozsmarować masę na wierzchu i przyozdobić wiśniami kandyzowanymi lub w alkoholu.
Masa
Składniki:
1 kostka masła (250 g)
250 g cukru pudru
2 ½ szklanki orzechów
1½ - 2 szklanki gorącego mleka
trochę rumu
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać rum (niekoniecznie) orzechy zalać gorącym mlekiem,
przestudzić dodać do utartego masła.
Smacznego!
(´∀`)♡ Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz