środa, 5 lutego 2014

Tort orzechowy

Ciasto

Składniki:
8 jaj rozdzielonych
25 dag cukru pudru
1 cytryna – sok lub kwasek cytrynowy
25 dag mielonych orzechów
wanilia
3 łyżki tartej bułki
2 dag tłuszczu
2 dag tartej bułki do formy
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny lub kwasek. Ubić pianę z białek.
Wyłożyć na żółtka pianę, orzechy, tartą bułkę – lekko wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy, piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40 minut.
Zimny przekroić na 2 krążki, przełożyć masą orzechową i polukrować lub rozsmarować masę na wierzchu i przyozdobić wiśniami kandyzowanymi lub w alkoholu.

  
Masa

Składniki:
1 kostka masła (250 g)
250 g cukru pudru
2 ½ szklanki orzechów
1½ - 2 szklanki gorącego mleka
trochę rumu
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać rum (niekoniecznie) orzechy zalać gorącym mlekiem, przestudzić dodać do utartego masła.






Smacznego!

  (´)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz