sobota, 22 lutego 2014

Tiramisu

Tiramisu podane w formie ciasta, idealne na większą imprezę. 

Biszkopt:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Białka ubić z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, dodawać stopniowo żółtka. 
Mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i delikatnie zamieszać, do połączenia się składników. Na końcu dodać olej , zamieszać. Biszkopt wylać na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec ok. 20 - 25 min w 180 C do tak zwanego suchego patyczka.

Krem:
170 g cukru
4 żółtka
500 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki

Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać 500 g mascarpone, ucierać do połączenia składników. W oddzielnej misce ubić kremówkę. Dodać do masy ubitą kremówkę, delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:
3 łyżki amaretto lub wódki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
listek żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody
kakao

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia, następnie lekko podgrzać, aby się rozpuściła. Kawę zalać ok. pół szklanki gorącej wody, dodać żelatynę. Wystudzić, dodać alkohol.

Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć połową porcji kawy, wyłożyć połowę masy. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Ciasto dobrze schłodzić, przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!


                                      
 (´)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz