Pyszne ciasto do niedzielnej kawy. Słodycz ciasta przełamana słonymi krakersami i alkoholem.
Polecam!
Biszkopt orzechowy:
6 jaj
300 g cukru
125 g mąki
125 g mąki ziemniaczanej
100 g mielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ubijać, aż do rozpuszczenia cukru. Dodawać po 1 żółtku i nadal ubijać.
Mąki przesiać, wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy i delikatnie mieszać, aż do połączenia składników.
Piec w temperaturze 180 C przez ok 30 min. do tak zwanego suchego patyczka.
Krem krówkowy:
1 puszka masy krówkowej (klik)
1 kostka masła
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę krówkową, ucierać do połączenia składników.
Polewa z mleka w proszku:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
2 szklanki mleka granulowanego (klik)
Margarynę rozpuścić, dodać wodę oraz cukier. Gotować, aż do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z gazu, następnie do gorącej masy dodać mleko granulowane. Miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
Uwaga: polewa szybko tęgnie wiec, najlepiej jest ją zrobić na samym końcu, gdy ciasto jest już poprzekładane wszystkimi warstwami.
Ponadto:
1 duża paczka krakersów
wódka do namaczania
Wykonanie ciasta:
Biszkopt przekroić na pół. Krem krówkowy podzielić na 2 części (większą i mniejszą). Biszkopt posmarować 2/3 kremu, przykryć drugą połówką, wierzch posmarować pozostałym kremem. Krakersy moczyć w alkoholu i układać jeden przy drugim na kremie. Całość polać polewą z mleka w proszku. Pozostałe krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, posypać na wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić.
Smacznego!
(´∀`)♡ Ania
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń