niedziela, 23 lutego 2014

Amerykany


Ciastka mojego dzieciństwa. Pieczone przez babcię i ciocię stały się obowiązkową przekąską rodzinnych imprez. Pyszne, puszyste, słodkie. Szybkie w wykonaniu, idealna na podwieczorek.

Składniki:
3 jajka
7 łyżek cukru
1 ½ łyżeczki amoniaku
½ szklanki mleka
100 g margaryny
450 - 500 g mąki

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka, nadal ucierać. Mleko podgrzać, aby było letnie. Do mleka dodać amoniak, zamieszać, wlać całość do ucieranej masy, stopniowo dodawać mąkę, nadal ucierać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem. Nakładać na blachę łyżką kleksy ciasta w dużej odległości od siebie (ciasto się rozleje). Piec około 15-20 minut, aż brzegi ciasta zaczną się rumienić. Wystudzić ciastka na kratce. 
Płaską część ciastka polukrować, można posypać ozdobną posypką.

Smacznego!





)Ania

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ok 22 szt. (średniej wielkości - z 2 łyżek ciasta na jednego amerykana)

      Usuń