niedziela, 9 lutego 2014

Tort bezowy Daquas

Jeden z najlepszych tortów bezowych jaki jadłam, pełen daktyli i orzechów, wypełniony idealnym kremem kawowym.
Poniższy przepis na płaty bezowe (z drobnymi zmianami mającymi upodobnić tort smakiem do oryginału ) pochodzi z tej strony (klik)

Składniki na bezę:
5 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
220 gram miałkiego cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
75 g orzechów włoskich
75 g daktyli

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wmieszać oraz ocet jabłkowy. Na końcu delikatnie wmieszać drobno posiekane orzechy oraz daktyle.
Masę podzielić na 2 części.
Blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Na każdą blachę wyłożyć połowę masy w kształcie okręgu (najlepiej jest sobie pomóc odrysowawszy wcześniej na papierze kółka wielkości np. tortownicy o średnicy ok 23- 26 cm ).
Piekarnik nagrzewamy do  180 C. Wstawiamy bezę, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy kolejne 50 minut. Czas pieczenia może się różnić, w zależności od piekarnika.

Składniki na krem kawowy:
300 - 400 ml śmietany kremówki 
250 g serka mascarpone
2 śmietanfixy
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w odrobinie wody.

Wykonanie:
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietanfixami.
W osobnej misce miksujemy na gładką masę mascarpone z przestudzoną kawą, następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.

Tort przekładamy kremem kawowym. Wierzch posypujemy kakao.
Smacznego!


 (´)Ania

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Wysuszyła Ci się całkowicie beza z tymi daktylami? Pierwsze widzę takie kombinacje i bardzo mi się podoba, to co widzę;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Beza była lekko ciągnąca w środku.Połączenie naprawdę rewelacyjne. Polecam wypróbować ten przepis :)

      Usuń