Składniki na sałatkę:
sałata lodowa
rukola
roszponka
zielony ogórek pokrojony w półksiężyce
pomidory koktajlowe przekrojone na pół l
pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki
papryka pokrojona w słupki
grillowana pierś z kurczaka pokrojona w paski
parmezan starty drobno
Składniki na grillowanego kurczaka:
pierś z kurczaka
oregano
bazylia
sól
pieprz
czosnek
oliwa z oliwek
Składniki na sos:
gotowe pesto 90 g
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i bazylią, polewamy oliwą z oliwek, wciskamy 1 ząbek czosnku. Mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1/2 godz. następnie grillujemy.
Pesto mieszamy z pół szklanki oliwy z oliwek.
Na dno miski lub głębokiego naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną sałatę lodową, następnie roszponkę i rukolę, paprykę, ogórka, pomidory, pomidory suszone, kurczaka, wszystko posypujemy parmezanem. Polewamy sosem na talerzu. Sałatke podajemy z grillowanym pieczywem.
Smacznego!
(´∀`)♡ Ania
Mniam! Uwielbiam zielsko wszelakie. Sałatka wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWywnioskowałam z niektórych wpisów, że jesteś fanką kuchni japońskiej (nie wiem, czy dobrze wydedukowałam ;-)??) Bardzo chętnie zapoznam się z ichniejszymi przepisami. Będę do Ciebie zaglądała, podglądała i szukała natchnienie, bo zupełnie nic o niej nie wiem, a chciałabym się dowiedzieć :-)
PS. Może zainteresuje Cię mój konkurs: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
Będzie mi bardzo miło, jeśli weźmiesz w nim udział.
Witam serdecznie :) sałatka jest przepyszna, syta i warta wypróbowania!
UsuńTak dobrze wydedukowałaś, uwielbiam kuchnię japońską :) szczególnie za jej prostotę i to, że jest zdrowa i szybka w wykonaniu. Mimo iż nie jadam ryb znalazłam w niej mnóstwo przepisów i dań dla siebie.
Zapraszam nie tylko do zaglądania, ale także do próbowania przepisów.
Oczywiście chętnie zapoznam się z konkursem i jeżeli czas pozwoli wezmę w nim udział.
Pozdrawiam.