sobota, 26 kwietnia 2014

Sernik

Jeden z najlepszych tradycyjnych serników. Przepis pochodzi od mojej koleżanki z pracy i stał się on popisowym ciastem wielu osób. Zachwyca swą delikatnością i smakiem.

Składniki na masę serową:
1 kg sera białego w pudełku
250 g - 500 g sera białego w kostce
1 kostka margaryny Kasia
1½ szkl. cukru
8 jaj
1 łyżka mąki ziemniaczanej
na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl. rodzynek
skórka pomarańczowa
skórka cytrynowa
1 cukier waniliowy (16 gramowy)
sok z cytryny

Utrzeć margarynę z 1 szklanką cukru , dodać ser , stopniowo dodawać żółtka, cukier waniliowy.

Białka ubić z ½ szkl. cukru, dodać do masy delikatnie mieszając. Dodać sok z cytryny, skórkę pomarańczową i cytrynową. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, odcedzić i dodać je do masy, na końcu łyżkę mąki ziemniaczanej z proszkiem. Całość delikatnie wymieszać.

Ciasto na spód:
½ kostki margaryny
½ szkl. cukru
½ szkl. mąki pszennej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę ucierać z cukrem dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i jajka.

Wykonanie:
4/5 ciasta na spód przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na to wylać masę serową.
1/5 ciasta na spód rozcieńczyć mlekiem aby uzyskać lejąca masę. Polać nią wierzch sernika, rozprowadzić delikatnie łyżką po całości.
Sernik piec w nagrzanym uprzednio do 180 C piekarniku około 1 godziny. Dobrze schłodzić. Przed podaniem polukrować.
Smacznego!

                                       

)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz