poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Japoński sernik

Pierwszy raz spróbowałam taki sernik w zeszłym roku. Już przy pierwszym kęsie wiedziałam, że się polubimy i że muszę zdobyć na niego przepis. Przepis na poniższe ciasto dostałam od znajomej Japonki. Bardzo często gości na moim stole. Sernik jest lekki, trochę piankowy, rozpływający się w ustach.

Składniki:
250 g kremowego białego serka lub philadelphia
200 ml śmietanki  (ja używam kwaśnej 18 %)
30 g mąki
70 g cukru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Zmiksować serek z jajkami, następnie dodać cukier, śmietanę, cytrynę, mąkę. Całość miksować od 10 - 15 minut. Wlać do małej tortownicy* wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 40 - 50 minut w temperaturze 175 C. Ostudzić. Wyjąć z foremki i chłodzić całą noc.
Posypać cukrem pudrem.

* tortownica najlepiej teflonowa, wielkości talerzyka deserowego. Dla fanów wyższych serników proponuję zrobić półtorej porcji.




)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz