czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka

Pyszna puszysta baba Wielkanocna. Obowiązkowe świąteczne ciasto. Najlepiej smakuje ucierana ręcznie w makutrze i wypiekana w starej formie. Chociaż raz do roku proponuję się poświęcić i wypróbować zrobić babkę w tradycyjny sposób.
Polecam!

Składniki:
250 g tłuszczu
150 g mąki ziemniaczanej
100 g maki pszennej
250 g cukru
7 jajek
1 mały proszek do pieczenia

Dodatkowo:
cukier puder
woda

Wykonanie:
Masło, względnie margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać na krem, następnie dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną z proszkiem, na końcu dodać ubite białka.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w 180 C do tak zwanego suchego patyczka. Jak babka lekko przestygnie, wyłożyć na kratkę  do całkowitego ostygnięcia i polukrować.
Smacznego!





)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz