czwartek, 10 kwietnia 2014

Ciastka z sera

Każdy z nas ma niedoścignione ideały kulinarne w swoim życiu, wspomnienia potraw z dzieciństwa, potraw, których nie idzie odtworzyć...Takimi właśnie ideałami były moja Babcia i Ciocia, dania które tworzyły były przepyszne, bo tworzone z miłością. Niestety wraz z ich odejściem - odeszła większość przepisów robiona zazwyczaj "na oko".
Na szczęście oprócz wspomnień "królewskich podwieczorków", zupy pomidorowej czy klusek na parze, pozostały też luźne kartki z zapiskami czy zeszyty z przepisami. Co jakiś czas staram się coś właśnie z takich zapisów wypróbować.
Przepis na te ciastka pochodzi z zeszytu mojej Cioci z 1940 roku. Ciastka są pyszne, delikatne w smaku. Idealne na "królewski podwieczorek" czy do porannej kawy.
Polecam!


Składniki:
250 g sera białego*
200 g masła
250 g mąki
1 jajko
szczypta soli

*Jeżeli używamy ser biały w kostce należy go wcześniej zmielić (ja użyłam sera z pudełka).

Dodatkowo:
1 jajko
cukier

Wykonanie:
Z sera, mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie należy je schłodzić.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem. Piec w temperaturze 175 C na złoty kolor.







                                       (´)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz