wtorek, 6 maja 2014

Zapiekane kotlety

Jedno z lepszych dań obiadowych czy popisowych kolacji ostatnich czasów. Pyszne, aromatyczne i niestety... kaloryczne. Proporcje są w tym przepisie bardzo elastyczne, ilość składników można modyfikować według własnych upodobań.

Składniki:
6 kawałków schabu
250 - 500 g pieczarek
250 g boczku wędzonego surowego
250 - 400 ml śmietany kremówki
250 g sera żółtego
1 cebula
sól
pieprz
mąka do obtoczenia kotletów


Wykonanie:
Schab rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiany kolor.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, gdy boczek będzie już lekko chrupiący dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć. Następnie przełożyć na talerz.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Do pieczarek wrzucić usmażony boczek z cebulką. Dodać śmietanę. Dusić ok 10 min. na małym ogniu.
Ser zetrzeć na tarce. 1/3 ilości sera wrzucić do śmietany, pieczarek i boczku. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć kotlety, całość zalać śmietaną z farszem, rozprowadzić równomiernie po kotletach. Posypać serem żółtym.
Zapiekać w temp 180 C ok 20 minut lub tak długo, aż ser będzie roztopiony a danie gorące.
Smacznego!








)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz