piątek, 23 maja 2014

Ciasto ze słonecznikiem

Moje ciasto popisowe. Obowiązkowa pozycja każdej imprezy czy Świąt. Chrupiący słonecznik połączony z kremem karmelowym, a do tego odrobina bitej śmietany...raj na ziemi :)

Wystudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na pół.

Składniki:

Słonecznik:
1/4 kostki masła lub margaryny
4 łyżki cukru
7 łyżek mleka

30 dkg słonecznika

Wszystkie składniki wrzucić do garna i gotować ok. 10 min. cały czas mieszając. Następnie wylać masę na mocno wytłuszczoną blachę lub pergamin.

Piec w temp. 180 C od czasu do czasu mieszając, aż słonecznik będzie rumiany. Należy uważać, aby się nie przypalił.
Przesypać słonecznik do miseczki i mieszać od czasu do czasu, aby się nie zbrylił, tak długo, aż przestygnie.
Odłożyć 1/3 słonecznika do posypania na wierzchu śmietany.


Krem:

1 kostka masła
1 puszka masy kajmakowej

Masło ucierać tak długo, aż będzie puszyste, dodawać stopniowo kajmak, cały czas ucierając, aż krem będzie jednolity.
Odłożyć 1/4 kremu do wysmarowania wierzchu biszkoptu.

Dodatkowo:
300-400 ml śmietany kremówki
2 śmietanfixy
cukier puder do smaku

Ubić kremówkę z cukrem pudrem i śmietanfixem.


Wykonanie:

Większą część kremu krówkowego wymieszać z większą częścią słonecznika. Przełożyć przekrojony biszkopt. Na wierzchu posmarować biszkopt odłożonym "czystym" kremem. Na to wyłożyć ubitą śmietanę. Wyrównać. Całość posypać na wierzchu pozostałym słonecznikiem. Schłodzić.
Smacznego!





)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz