środa, 7 maja 2014

Babka pomarańczowa

Przepis na babkę pochodzi od mojej koleżanki z pracy. Jest naprawdę pyszna i aromatyczna! Zajadam się nią cały rok. Idealna dla tych osób, które nie lubią babki ze względu na jej suchość.

Składniki:
9 czubatych łyżek mąki
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
12 płaskich łyżek margaryny (3/4 kostki)
12 czubatych łyżek cukru pudru (36 dag.)
4 jajka
1-2 pomarańcza
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku
szczypta soli
tłuszcz i bułka do formy

Wykonanie:
Utrzeć tłuszcz z cukrem, dodać kolejno jajka, cukier waniliowy, sól, dodać mąkę z proszkiem.
Piec około godz. W temp. 170oC.
Ostudzić babkę. Sparzyć i osuszyć 1-2 pomarańcza. Ostrożnie obrać skórkę.
Wycisnąć sok do naczynia, nakłuc babkę i wlać sok.

Zrobić lukier, zetrzeć skórkę na tarce* i posypać babkę.
*można też użyć do posypania gotowej skórki kandyzowanej

Smacznego!




)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz