piątek, 16 maja 2014

Jabłecznik babuni

Każdy kto wspomina moją babcie, wspomina i ten jabłecznik - najlepszy jabłecznik na świecie! Ukochane ciasto całej rodziny, znajomych i przyjaciół. Często pieczone przez nią na życzenie rodziny lub "zamiast kwiatka" na urodziny lub imieniny :) Nie wiem co daje mu tej wyjątkowości ciasto czy mus robiony z jabłek z prawie 60 letniej jabłonki?! Zapraszam do wypróbowania!

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki kwaśnej śmietany



Dodatkowo:

1 duży słoik musu jabłkowego domowego
cynamon lub przyprawa do szarlotki
cukier puder


Wykonanie:

Posiekać składniki na ciasto, następnie zagnieść szybko ręką. Ciasto powinno być gładkie. Schłodzić (zawinięte w folię) w lodówce min. 30 minut.
Następnie ciasto podzielić na 2 części (większą i mniejszą).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić spód blachy (jeżeli ciasto klei się do rąk można palce obsypywać mąką).
Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, oprószyć go cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Na wierzch poskubać pozostałą część ciasta, lekką rozgniatając każdą kruszonkę.
Całość piec w temp.180C ok. 50 min na złoty kolor lub to tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto już wystygnie, można oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!




)Ania

1 komentarz:

  1. przepis przypomina mi ciasto z dzieciństwa :) moje ulubione. Ciekawe czy tak samo smakuje muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń