piątek, 1 maja 2015

Zupa z gruszki i pietruszki

 Zaskakujące połączenie dwóch składników gruszki i pietruszki. Pyszna o orzechowym posmaku zupa krem. Jedna z lepszych jakie jadłam. Przepis pochodzi z programu Ugotowani (klik). Gdyby nie zachwyt uczestników tego programu nad zupą, przeszła bym obojętnie koło tego przepisu.
Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:
3 duże korzenie pietruszki (ok. 1/2 kg)
1 gruszka
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1/2 kostki rosołowej/warzywnej
sól do smaku
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Pietruszkę obrać, pokroić na grubsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor.
Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę, wrzucić w połowie smażenia do pietruszki.
Gdy gruszka i pietruszka będą złote, dolać szklankę wody i pół kostki rosołowej lub warzywnej. Gotować około 10 minut, aż woda trochę odparuje. Dolać mleko, pogotować chwilkę. Następnie całość zblendować na gładki krem. Dosolić do smaku.

Smacznego!




)Ania

2 komentarze:

  1. koniecznie muszę ją zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  2. zupy owocowe,to zmora mojego dzieciństwa :d ale od jakiegoś czasu powoli powoli,staram się do nich przekonać :)

    OdpowiedzUsuń