Składniki:
500 g wyfiletowanych udek z kurczaka
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
2,5 cm imbiru
8 ząbków czosnku (ilość można zmniejszyć, wg. upodobania)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sake lub białego wina
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Dodać utarty imbir, zmiażdżony czosnek oraz pozostałe przyprawy. Całość wymieszać, miskę przykryć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozgrzać olej.
Wymieszać mąki razem, dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać.
Pojedyncze kawałki kurczaka wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor.
Smacznego!
(´∀`)♡ Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz