piątek, 2 września 2016

Makaron gryczany z bakłażanem i mango

Idealne danie na upały, lunch lub drugie śniadanie do pracy. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, nietypowe połączenie składników. Coś nie tylko dla miłośników orientalnych smaków. Polecam!
Przepis pochodzi z książki pt. "Obfitości" - Yottama Ottolenghi.

Składniki:
120 ml octu ryżowego
40 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku zmiażdżone
1/2 świeżej chili drobno posiekanej
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
otarta skórka i sok z 1 limonki
220 ml oleju słonecznikowego ( dałam zdecydowanie mniej!)
2 bakłażany pokrojone w kostkę o boku 2x2 cm
250 g makaronu soba
1 duże dojrzałe mango pokrojone w kostkę
40 g liści bazylii
40 g liści kolendry
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki

Wykonanie:
W rondelku podgrzać ocet z cukrem i solą (aż cukier się rozpuści).Zdjąć rondelek z ognia i dodać olej sezamowy, czosnek oraz chili. Gdy dressing ostygnie dodać otartą skórkę oraz sok z limonki.

Na dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy i usmażyć bakłażany w trzech lub czterech porcjach na złoty kolor. Gdy będą już rumiane przełożyć na cedzak i posypać solą. Zostawić do odsączenia.

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, odsączyć porządnie. Następnie osuszyć na ściereczce do naczyń.

W dużej misce przemieszać makaron dressingiem, mango, bakłażanem, połową ziół i cebulą. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem, dodać pozostałe zioła i wymieszać w misce.

Smacznego!





)♡ Ania





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz