niedziela, 4 września 2016

Hereczniaki

Co powiecie na pyszne zdrowe kotlety z kaszy w połączeniu z aromatycznymi ziołami i białym serem. Do tego sos grzybowy. Całość komponuje się naprawdę super. Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz (klik). Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest zmniejszenie ilości kaszy. Polecam!


Składniki:
200 g kaszy gryczanej
250 g sera białego
1 cebula
1 łyżka masła
garść natki pietruszki
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sos:
200 g pieczarek
1 cebula
łyżka masła
500 ml śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić i usmażyć na maśle. Ser rozgnieść widelcem i połączyć z kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wsypać mąkę, wybić jajko, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dłonie zwilżyć wodą i zrobić zgrabne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. 
Sos:
Pieczarki pokroić na plasterki, usmażyć, w połowie smażenia dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę, całość zagotować.
Gorące kotlety podawać polane sosem.



                                        (´)♡ Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz