sobota, 2 lipca 2016

Chłodnik

Pyszna, aromatyczna zupa idealna na upały.

Składniki:
2 pęczki botwinki
4 jajka
1 duże opakowanie naturalnego jogurtu
sok z cytryny lub ocet
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
drobno posiekany koperek
vegetta lub kostka rosołowa

Wykonanie:

Buraczki oddzielić od liści. Wszystko dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować do miękkości w minimalnej ilości wody, doprawionej vegettą lub kostką rosołową. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojone liście z łodyżkami. Gotować, aż liście będą miękkie. Spróbować wywar i doprawić cukrem, pieprzem oraz ewentualnie dodać soli. Wywar powinien być wyrazisty w smaku. Dodać sok z połowy cytryny. Całość wystudzić, a następnie schłodzić. Do zimnego wywaru z buraczkami i liśćmi dodać jogurt. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Wyłożyć zupę na talerz, posypać koperkiem, ułożyć na wierzchu ćwiartki jajka.
Smacznego!


)♡ Ania

2 komentarze:

  1. Ciągle sobie obiecuję, że w końcu taki zrobię. A na razie tylko podziwiam zdjęcia u innych i zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super, muszę spróbować czy tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń