niedziela, 10 kwietnia 2016

Japońska sałatka z kurczakiem


Dzisiaj zapraszam na danie azjatyckie. Kurczak w wydaniu z mikrofali. Mimo dużej ilości składników robi się go naprawdę szybko. Przepis pochodzi z tej strony (klik) i jak większość przepisów Harumi, które wypróbowałam wart jest zrobienia i polecenia :)

Kurczak parowany z sosem sezamowym
Składniki:
3-4 cebulki dymki
Sól i pieprz
2 małe ogórki zielone
300 g mięsa z nóg kurczaka lub piersi z kurczaka
1 łyżka sake lub ewentualnie białego wina
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 cm kawałek zmiażdżonego imbiru

Sos sezamowy:
¼ szklanki płynu z „gotowania”  kurczaka lub ewentualnie wody
4 łyżki pasty sezamowej może być Tahini
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
½ łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki pasty chili (dałam 1 łyżeczkę)
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki posiekanego szczypioru od cebulki dymki
2 łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku

Wykonanie:
Odciąć od cebulki dymki szczypior. Białą część zamoczyć w zimnej wodzie na parę minut. Następnie odsączyć, wysuszyć i odłożyć na bok.
Ogórki obrać, posolić obficie, wetrzeć sól, osuszyć następnie zmiażdżyć ogórki wałkiem lub butelką. Podzielić na nieregularne kawałki.
Umieścić kawałki kurczaka w naczyniu nadającym się do mikrofali. Dodać sól, pieprz, olej sezamowy, zieloną część cebulki dymki i zmiażdżony imbir na wierzch.
Przykryć naczynie kloszem do mikrofali lub folią z dziurkami, podgrzewać kurczaka na średniej mocy przez 4 min lub do czasu aż kurczak będzie ugotowany w środku. Zostawić do wystudzenia. Zatrzymać sos z gotowania.
Wystudzonego kurczaka podzielić rękoma na mniejsze części. Wymieszać kurczaka z ogórkiem, na wierzchu posypać cebulką.

Składniki sosu wymieszać w małej miseczce, następnie polać nim na wierzchu kurczaka.

Jest to danie same w sobie więc można zjeść je solo lub podać kurczaka z bagietka/ makaronem soba .
Smacznego!






)♡ Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz