poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Drożdżowe pierogi z fetą i szpinakiem

Przepyszne pierogi faszerowane szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, posypane czarnuszką i serwowane z sosem koperkowym. Idealne na ciepło jak i na zimno, do pracy, do szkoły, na imprezę lub też na obiad. Ciasto można nafaszerować dowolnym nadzieniem lub podać na słodko i polukrować. Przepis pochodzi z tej strony (klik) i jest naprawdę wart wypróbowania!

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka80 g topionego masła3 żółtka1 jajko5 g cukru35 g drożdży 
sól do smaku

Farsz:

1 opakowanie świeżego szpinaku1 opakowanie lub do smaku sera feta z ziołami np. Tartare
3/4 słoika suszonych pomidorów sól, pieprz do smakuDodatkowo:
1 jajko
czarnuszka





Wykonanie:
Szpinak umyć, wrzucić na patelnie i podgrzewać mieszając, aż zmniejszy objętość. Wystudzić, Następnie drobno posiekać. Do szpinaku dodać rozdrobnioną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku.


Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki. Całość dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Roztopić masło i wystudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko, żółtka, letnie masło, wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie na oprószony blat wyłożyć ciasto, rozwałkować wycinać szklanką krążki. Pojedynczy krążek rozciągnąć delikatnie w ręce, na środek nałożyć łyżeczkę lub wg uznania farszu, zlepić brzegi i ułożyć na blasze.
Każdy pieróg posmarować rozrobionym jajkiem, można oprószyć czarnuszką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20+-25 min. lub do zarumienienia.
Podawać na gorąco lub zimno. 
Smacznego!





 (´)♡ Ania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz