Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka80 g topionego masła3 żółtka1 jajko5 g cukru35 g drożdży
sól do smaku
Farsz:
1 opakowanie świeżego szpinaku1 opakowanie lub do smaku sera feta z ziołami np. Tartare
3/4 słoika suszonych pomidorów sól, pieprz do smakuDodatkowo:
1 jajko
czarnuszka
Wykonanie:
Szpinak umyć, wrzucić na patelnie i podgrzewać mieszając, aż zmniejszy objętość. Wystudzić, Następnie drobno posiekać. Do szpinaku dodać rozdrobnioną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki. Całość dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Roztopić masło i wystudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko, żółtka, letnie masło, wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie na oprószony blat wyłożyć ciasto, rozwałkować wycinać szklanką krążki. Pojedynczy krążek rozciągnąć delikatnie w ręce, na środek nałożyć łyżeczkę lub wg uznania farszu, zlepić brzegi i ułożyć na blasze.
Każdy pieróg posmarować rozrobionym jajkiem, można oprószyć czarnuszką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20+-25 min. lub do zarumienienia.
Podawać na gorąco lub zimno.
Smacznego!
(´∀`)♡ Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz