Składniki na kruche ciasto (klik):
130 g masła o temperaturze pokojowej
170 g mąki
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
1 żółtko
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
Powyższe składniki zagnieść na jednolitą masę, owinąć we folię spożywczą i schłodzić przez min. 2 godz.
Następnie na wysypany mąką blat wyłożyć ciasto rozwałkować cienko ok 3 mm w okrąg .
Formę do tarty (25-26 cm) posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką.
Wylepić ciastem, nakłuć widelcem, obciążyć suchą fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piekarnik nagrzać do 220C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200C. Ciasto piec około 25 - 30 minut.
Składniki na masę budyniową:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 kostka masła
Z pół litra mleka odlać pół szklanki. Większą część mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym od czasu do czasu mieszając. W oddzielnym naczyniu połączyć na gładką masę mąki, zimne mleko oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, dokładnie mieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszysto, stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierając.
Składniki na żel owocowy (klik):
200 ml wrzątku
10 g żelatyny + 25 ml zimnej wody
sok z połowy cytryny
30 g cukru
Żelatynę zalać zimną wodą, zaczekać do napęcznienia.
Wodę zagotować. Do wrzątku dodać cukier, sok z połowy cytryny oraz napęczniałą żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przecedzić przez sitko, zostawić do wystygnięcia,następnie schłodzić w lodówce.
Wykonanie:
Przestudzoną masę budyniową wyłożyć na tartę. Posypać dużą ilością borówek amerykańskich (ok. 500 g ). Borówki delikatnie posmarować żelem do owoców, Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!
(´∀`)♡ Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz