środa, 24 września 2014

Skubaniec

Idealne ciasto o każdej porze roku. Przepyszne z agrestem, jabłkami, śliwkami czy wiśniami.

Składniki:
6 jajek
1 kostka margaryny
1/2 kostki masła
600 g mąki krupczatki*
1 szklanka + 4 łyżki cukru
1 mały proszek do pieczenia
2 łyżki kakao
1 duży słoik odsączonego z kompotu agrestu

*można użyć także mąki pszennej lub wymieszać pół na pół mąkę pszenną z krupczatką

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek.
Utrzeć żółtka z 4 łyżkami cukru oraz margaryną i masłem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części (2 mniejsze i 1 większą).
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć większą część ciasta.
Do jednej z mniejszych części dodać kakao, zagnieść całość do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Poskubać kakaową część na białą. Wyłożyć owoc.
Pianę z białek ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Następnie wyłożyć równomiernie na owoc. Na wierzchu pokruszyć pozostała mniejszą biała częścią ciasta.
Piec około 50 - 60 min. w 180 C .
Wystudzone ciasto można polać lukrem.

Smacznego!







)Ania

4 komentarze: