piątek, 26 września 2014

Rogaliki krucho - drożdżowe

Ulubione rogale całej rodziny. Często goszczą w moim domu. Zawsze robione z podwójnej porcji :)
Tradycyjnie nadziewane powidłami oraz polewane lukrem.

Składniki:
0,5 kg mąki
2 jajka
5 dkg drożdży
1/2 szkl. cukru
3/4 kostki margaryny
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
powidła


Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, wlać śmietanę. Wymieszać.
Następnie dodać roztrzepane widelcem jajka, mąkę oraz margarynę ( w całości - nie topioną!)
Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć do lodówki i wychłodzić.
Następnie na wysypaną mąką stolnicę odkrawać po kawałku ciasta. Wałkować starając się nadać ciastu kształt okręgu. Pokroić ciasto na trójkąty, od szerszej strony trójkąta nałożyć powidła, zwinąć i układać na blasze.
Rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Piec około 15-20 minut w zależności od wielkości, w temp. 180 C.
Studzić na kratce, następnie polukrować.
Smacznego!



                                       (´)Ania

2 komentarze:

  1. Śliczne i na pewno pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) polecam wypróbować, są naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń