środa, 16 października 2013

Salceson

Pyszne, wilgotne, uzależniające, jesienne ciasto.

SKŁADNIKI:
5 jajek
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 - 1 kg jabłek

WYKONANIE:
Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier, następnie cały czas ubijając dodajemy olej, mąkę, cynamon, kakao, sodę rozrobioną z odrobina letniego mleka.
Na końcu dodajemy jabłka obrane i pokrojone w kostkę. Wszystko razem mieszamy i pieczemy w 175 C około 50 min.
lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto po ostygnięciu lukrujemy.
Można do niego dodać również orzechy i rodzynki.
Smacznego!


)Ania


2 komentarze: