poniedziałek, 23 września 2013

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto ekspresowe w swym wykonaniu. Może być serwowane z dowolnym owocem lub samą kruszonką.
Idealne do popołudniowej herbaty.

SKŁADNIKI:
4 jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
śliwki

WYKONANIE:
Jajka utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodać oliwę, jogurt, proszek do pieczenia.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na ciasto wyłożyć przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu) lekko posypać je bułka tartą. Na wierzch posypać kruszonką. Piec  w temp. 180C (opcja piekarnika góra dół) około 50 - 55 min. lub do tak zwanego suchego patyczka.

KRUSZONKA:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
cukier waniliowy


Smacznego!


)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz