środa, 11 września 2013

Placek drożdżowy

Długo zastanawiałam się jakie ciasto czy też danie powinny zagościć jako pierwsze na moim blogu.
Stanęło na cieście drożdżowym. Tradycyjnym, pysznym, puszystym ,ostatnimi czasy najczęściej goszczącym na moim stole.

SKŁADNIKI:
500 g mąki
10 płaskich łyżek cukru
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
5 dkg drożdży
10 dkg rozpuszczonego masła
szczypta soli
można dodać owoc lub
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka skórki cytrynowej
garść rodzynek

WYKONANIE:
Drożdże pokruszyć zasypać cukrem. Delikatnie rozetrzeć. Zaczekać, aż drożdże zaczną się rozpuszczać. Wówczas zalać letnim mlekiem. Całość wymieszać z 3 łyżkami mąki. Zostawić zaczyn na 20 min.
Następnie dodać resztę składników i wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i będzie sprawiało wrażenie lekkiego (mikserem ok 5 min, ręcznie ok. 50 uderzeń drewnianą kopystką.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę.
Można nw wierzch ułożyć dowolny owoc.
Ciasto posypać kruszanką.

KRUSZANKA:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maki
cukier waniliowy
Wszystkie składniki wymieszać/zagnieść razem.

Ciasto piec w temperaturze 175C ok 40 min. do tak zwanego suchego patyczka.



Smacznego!


                                    
)Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz