Jeżeli tęsknicie za wiosną lub latem, macie apetyt na coś delikatnego i lekkiego - to danie będzie idealne. Pyszne na ciepło jak i na zimno - makaron można przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki, a na drugi dzień w pracy zjeść go na zimno jako pyszną sałatkę. Należy jedynie pamiętać, aby rukolę serwować tuż przed samym podaniem.
Składniki:
500 g mrożonego bobu
200 g pancetty lub surowego boczku wędzonego
200 g sera feta
400 g makaronu orecchiette lub dowolnego makaronu (farfalle, penne)
3 ząbki czosnku
rukola
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie:
Bób gotować 6 minut w osolonej wodzie, odcedzić, zahartować zimną wodą, poczekać aż odcieknie. Miąższ wycisnąć z łupin.
Pancettę lub boczek pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie na chrupiące skwarki, dodać bób, czosnek obrany i wyciśnięty przez praskę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić na patelnię. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Rukolę wypłukać i osuszyć. Fetę pokruszyć na kawałki.
Na talerzu makaron posypać fetą oraz rukolą.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki pt. "Makaron, zwykły, niezwykły i typowo włoski"
(´∀`)♡ Ania
mam bardzo podobny przepis, uwielbiam bób i świetnie smakuje z makaronem
OdpowiedzUsuń