środa, 8 października 2014

Kluski leniwe z serem

Szybkie w wykonaniu, idealne dla osób, które lubią obiady na słodko. Ukochany obiad mojego dzieciństwa :)
Dla łasuchów i dużej rodziny proponuję zrobić od razu podwójną porcję.

Składniki:
450 g białego sera ( w kostce)
1 czubata szklanka mąki + mąka do podsypania stolnicy
2 jajka
¼ łyżeczki soli
4 łyżki cukru 

Wykonanie:
Ser przemielić przez maszynkę.
Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na równe części. Stolnice podsypać mąką. Z każdej części uformować wałek o grubości około 2 cm. Lekko go spłaszczyć nożem, następnie ciąć ciasto po skosie.
Wrzucać na lekko osolony wrzątek, zamieszać i pozostawić do wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na płaski talerz, tak aby kluski się nie stykały (lubią się kleić).
Podawać z cukrem oraz bułką tarta przyrumienioną na maśle.
Smacznego!



                                       
)Ania

3 komentarze:

  1. Od wczoraj wydaje się, że wszyscy dodają kluski śląskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa! I chyba nawet wtedy jadłam je ostatni raz...

    OdpowiedzUsuń