czwartek, 25 września 2014

Ciemna babka z powidłami

Przepis znalazłam w notatniku mojej babci. Nie pamiętam, aby ciasto było kiedykolwiek  przez nią robione. Prostota ciasta oraz mała ilość składników skłoniły mnie do wypróbowania. Babkę upiekłam w tortownicy, polałam polewą czekoladową, spróbowałam i bardzo polubiłam. Od tego czasu często gości w moim domu.
Nieskomplikowane w wykonaniu wilgotne ciasto, które można "upiększać" w zależności od nastroju i pory roku. Jesienią idealnie sprawdzi się z powidłami, zimą z przyprawą do pienika oraz marmoladą, a latem z dżemem truskawkowym.

Składniki:
25 dkg powideł, marmolady lub dżemu
9 łyżek mleka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
rodzynki lub inny smak

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka, mleko, kakao, powidła.
Mąkę zmieszać razem z sodą. Dodawać stopniowo do ciasta.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do wysmarowanej formy do babki lub średniej tortownicy.
Piec do tzw. suchego patyczka w temp. 180 C
Przestudzone ciasto wyjąć z formy polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.

Smacznego!






                                       (´)Ania

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda na cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest mięciutkie, a dzięki powidłom również wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń